perjantai 2. tammikuuta 2015

Koreja kahvipusseista

Kahvipussipesulassa valmisteltu materiaali pääsi jatkokäsittelyyn joulun alla. Pusseja lahjoittaneiden ystävien oli jo aika saada näyttöä siitä, että pusseille on käyttöä. Tein kaksi koria, ja tässä muistiinpanot niistä.


Presidentti-pussit ovat erilaisia kuin muut, koska niissä on kaksi irrallista kerrosta. Tähän koppaan irrotin kerrokset toisistaan. Hopeisista sisäpusseista sain suikaleet samalla periaatteella kuin olen tehnyt muun merkkisistä "peruspusseista" eli ompelen pussit siksakilla vierekkäin yhteen reunat n. 0,5 cm päällekkäin, leikkaan pituussuunnassa kolmeen suikaleeseen, jotka taittelen nelinkerroin, ja ompelen pitkän reunan suoralla ompeleella. 


Värikkäät päällipussit taitoin ensin kaksinkerroin ja ompelin sitten 5 pussia riviin. Taitettu pussi pysyi mukavasti vieruskaverinsa sisällä ja ompelukohta oli tukeva.



Seuraava taittelukohta määrittyi pussin kuvioinnin mukaan. Taittoluu oli hommassa verraton apu.


Kolmannella taittelukerralla jo moninkertainen pussi taittui vielä kolminkertaiseksi. Ompelua varten kiinnittelin taitokset klemmareilla.


Suikaleiden valmiiksi leveydeksi tuli 2,5 cm. Hopeaosien suikaleista sain samanlevyisiä, kun leikkasin ne 10,5 cm:n levyisiksi kaitaleiksi. Pusseja meni yhteensä 40 kappaletta, kaikista ei tietenkään tarvinnut hopeaosaa käyttää.



Kopassa on 8x8 suikaletta. Asettelin aloituksessa väri- ja hopeasuikaleet eri suuntiin, kopan pohjaan tuli shakkiruudutus ja sivuille toisenlaiset kuviot. Pohjan koko on n. 20x20 cm ja kopan korkeudeksi tuli n. 22 cm.


Sankoja piti suunnitella pitkään, en ollut tyytyväinen mihinkään. Lopulta kehittelin mallin, jossa suikale kiertyy itsensä ympäri ja näin saadaan sangan kiinnityskohtaan sama kulma kuin kopan yläreunan punonnassa.


Pujottelin sangat punokseen kopan sisäpuolelle ja riittävän tukevalta tuntui.




Tässä korissa käytin Kulta Katriina -pusseja, joita meni yhteensä 65 kappaletta. Lyhyemmissä pohja+sivusuikaleissa 3 pussia rinnakkain, pidemmissä 4. Ompelin pussit yhteen, leikkasin kolmeksi 8 cm:n levyiseksi kaitaleeksi, joista otin tähän koriin vain kaksi, kun en halunnut valkoista kupin kuvaa mukaan (sellaiset suikaleet otin kuitenkin kantokahvoihin; niiden pituus 4 pussia). Kuteiden pituus 4 pussia, joka riitti just ja just, päällekkäinmenovaraa jäi vähän. Punomista olisi helpottanut kuteiden tarkan pituuden mittaaminen ja niiden ompeleminen renkaiksi.

Ruudutukseen ja sankoihin sain idean tästä kuvasta (ikävä kyllä linkki vie vain kuvaan eikä alkuperäiselle blogisivulle). Sangat kiertävät kopan pohjan alta enkä niitannut tai muuten kiinnittänyt niitä. Yläreunaan punoin kyllä ylimääräisen suikaleen siihen kohtaan, missä sangat olisivat kääntyneet ikävästi korin sisäpuolella. Alun perin sangat olivat renkaina punoessa mutta lopulta halusin lyhentää niitä, joten leikkasin ne poikki ja ompelin päät yhteen, kun koppa oli muuten valmis. 

Kaikkiaan näiden korien tekemiseen meni parisen viikkoa. Ompelemiset, taittelut ja leikkamiset veivät tietysti eniten aikaa, mutta kyllä punomiseenkin sitä sai kulumaan. Vinopäätteinen on mielestäni helpompi hallita - tai toisaalta se koppa oli pienempikin. Koska suikaleet eivät kummassakaan kopassa yltäneet pohjaan asti, pohjat jäivät veteliksi, joten maitokauppakoreja näistä ei tullut; käsityö- ja kesämökkikoppia kuitenkin. Joulutervehdyksinä ne vietiin täytettyinä glögitiivisteellä, pähkinöillä, itse tehdyllä sinapilla ja muilla jouluisilla herkuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti