maanantai 31. toukokuuta 2021

Ei se niin mahdotonta ollutkaan

 Armas neulekoneeni törötti vuosia käyttämättömänä. 


Vihdoin kampesin itseni sen ääreen kokeilemaan, vieläkö toimii ja vieläkö osaan. Kaivoin kaikki käyttöohjeet ja vihot ja mapit ja vermeet esiin.

Ja osasinhan minä vielä jotain. Ihan perustilkun onnistumisesta intona suoraan palmikkosukkaa tekemään.

 
Jaksoin peräti yhden sukan. Päätin, että sehän tuli tehtyä ihan vaan kokeillakseni, tuleeko oikea koko 😏😏 Siitä tuli, mutta miehen sukasta tuli koko 46. Ai miten niin huonosti mitattu neuletiheys 😬😶😆

Reikäkorttilaite toimi moitteetta, ainakin kokeilutilkun verran. Seuraavaksi kaavainlaitteen kimppuun. Se pakana ei siirtänyt arkkiaan pykälääkään 😟😠😩😢 Ei käy laatuun, jos haluan a) käyttää sitä, b) myydä koneen.

Netin ja fb:n rohkaisemana päätin avata koneen kotelon ja tutkia, josko vika olisi vain sisään kertyneessä töhnässä. Toki sydän pamppaili, mitä jos en saakaan kaikkea takaisin paikoilleen. 

Availin ruuvit, kuvittelin olevani fiksu ja otin niistä kuvat paikkojensa vieressä, jotta osaan ruuvata ne takaisin. Ei siitä ollut kasaamisvaiheessa kummoistakaan hyötyä 😒


Mutta sitten kone oli palasina. Tässä kuvassa vielä kaavainlaite paikoillaan.


Yllättävän olemattomasti nöyhtää mutta paksua, jämettynyttä, keltaista rasvaa kriittisissä paikoissa. Varustauduin näillä kotikaapin välineillä.


Mitä nyt jostain ihmeaineista: suihkuttelin rasvaa irrottavaa uuninpuhdistajaa joka väliin ja annoin vaikuttaa vähän aikaa. 

Hammastikku osoittautui parhaaksi välineeksi hammasrattaan tonkimiseen ja hammaslanka jumittuneen pikkulevyn välin putsaamiseen. Vanupuikolla pyyhin vielä suurimman osan (toimivan) reikäkorttilaitteen vanhoista rasvoista.

Ja lopulta, kun kaavainlaite oli vielä irrallaan, kokeilin ja se pyöri sittenkin! Tuli aikamoinen voittajafiilis!!

Sitten kasaamaan osat takaisin paikoilleen. Ennen niiden asettelua kokeilin, että kelkka siirtäisi varmasti kaavainlaitteen nauhaa. Toimi.


Pari huomiota kansien asennuksesta:
Molemmissa päissä on pienet lipat, jotka on syytä saada hyvin paikoilleen. Kaavainlaitteen siirtäjävipu menee hyvin asemoilleen, kun kääntää sen kokonaan piiloon kantta asetellessa. 



Kaikki paikoillaan, molemmat siirtäjät toimivat, kun käsin pyörittää. Ei se ollut mahdotonta! Löysin itsestäni pienen neulekonehuoltajan ja säästin - varmasti ihan kivan nipun euroja 💪😊😊💪

Epilogi

Kaikki valmiina, kaavainlaitteen arkilla kaava piirrettynä, kahvit juotuna, silmälasit kirkkaina, äänikirja kuulumassa, minä koneen ääressä ja... arkki siirtyi muutaman pykälän ja tökkäsi johonkin. Taisin päästää muutaman ruman sanan. Päältäpäin en huomannut mitään vikaa. Kun arkki ei kulje niin ei kulje. 

Ei auttanut muu kuin irrottaa kannet ja kaavainlaite uudestaan. Kaavainlaite irrallaa testasin arkin kulkurakoa vanhalla joulukortilla - ei mitään ongelmaa. Testasin kaava-arkilla - ei ongelmaa. Kasasin kaiken takaisin (ruuvien kanssa ei tarvinnut enää haparoida!). Joulukortti sai taas leikkiä kaava-arkkia. Ja voi turkin mutakukko, menihän se läpi, kun tungin sen oikeaan rakoon! 















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti