lauantai 5. elokuuta 2023

Pipityyny

Ei minun lapsuudessani mitään tiedetty pipityynystä. Eikä lastenikaan lapsuudessa. Puhallus riitti, kun tuli pipi. Ja muuten sairaana oltiin niin harvoin, että pää omalla tyynyllä oli parasta helpotusta.

Nykylapsilla on sitten näitä pipityynyjä. Niitä myydäänkin. Olen kerran ollut paikalla, kun pipityynyä käytettiin. En muista, millainen se oli ja kenen valmistama, mutta tuskin mikään omatekoinen.

Sormeni hipaisi tulikuumaa silitysrautaa. Siinä oli pipityynylle tarvetta! Aikani äkkäiltyäni kaivoin pakastimesta kaupallisen kylmäkappaleen. Aika kauan sitä sai kääriä sormen ympärille (ja samalla yrittää hoidella ompeluhommia sormipuolena) ennen kuin kivistys palovammassa helpotti.

Tämän tapauksen takia äkkäsin, että Tirriäisellä ei taida olla pipityynyä. Apua! Heti sellaista tekemään. Ei tietenkään suoraan omasta päästä vaan netin asiantuntevien ohjeiden kautta. Jotain muuta sen olla pitää kuin tylsä suorakaide, mutta aikaa ei ollut sommitella pupupipityynyä.

Söpösöpö ja pehmeä puuvillakangaspala jouti hyvin tähän tarkoitukseen. Annoin periksi ja suunnittelin muodoksi sydämen. Itse asiassa, olen yli kurkkua myöten täynnä sydänkuviota käsitöissä. Mielikuvituksen puutetta mielestäni - ja siinä sitä oltiin.

Leikkasin kaavan sydämen teon perustekniikalla, eli paperi kaksinkerroin ja taite keskellä kuviota. Hieman hiottuun muotoon olin varsin pian tyytyväinen (ai mikä munuainen??). Seuraavaksi toinen perustekniikka, eli kaava kaksinkertaiselle kankaalle, ompelu sen reunoja pitkin ennen mitään leikkaamista.

Ompele kankaat yhteen ennen muodon leikkaamista.

Kiperässä käännöskohdassa ompelin yhden piston poikittain. Helpompi leikata siihen aukileikkaus ihan ompeleeseen asti.

Kaava pois, sakset käteen ja sen jälkeen tyynyn kääntäminen oikein päin.

Monissa pipityynyohjeissa ehdotettiin täytteeksi kauraa. Sitä ei varastossa ollut, en ehtinyt kaupoille, enkä oikein tykästynytkään siihen: ei kestä pesua! pöliseekö käytössä?? Onneksi kaapissa oli pussillinen painoraetta. Myyjä kehuu sille vesipesun keston lisäksi muitakin upeita ominaisuuksia. Mutta miten se käyttäytyy lämmitettävässä pipityynyssä? Taitaa olla parasta pitäytyä vain kylmentämiseen. 

Täyttäessä pikkurakeet tarttuivat koko ajan hikisiin käsiini mutta selvisin hommasta huushollin pienintä lusikkaa käyttäen.

Täytettävä juttu kannattaa olla jonkun pussin sisällä niin rakeet eivät sinkoile ympäriinsä.

Ummistin aukon vuoropistoilla.

Pistojen pitää olla niin pieniä, että rakeet eivät pääse ulos niiden välistä.




Mamma toivottelee Tirriäiselle pipittömiä päiviä 💖



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti